Судячи з безвідповідального відношення українського уряду до питань регулювання обігу ГМО в нашій країні, можна з упевненістю заявити, що в магазинах України ці компанії продають саме ГМО-вмісну продукцію, бо виробництво органічні продукти – набагато менш прибуткова справа.

 За даними greenpeace.org, під номерами - продукти харчування, компанії-виробники та назви виробів:
  1. Шоколадні вироби Hershey's Cadbury Fruit & Nut.
  2. Mars M & M.
  3. Snickers.
  4. Twix.
  5. Milky Way.
  6. Cadbury (Кедбері) шоколад, какао.
  7. Ferrero.
  8. Nestle шоколад "Нестле", "Росія".
  9. Шоколадний напій Nestle Nesquik.
  10. Безалкогольний напій Соса-Соla "Кока-Кола" Соса-Соla.
  11. "Спрайт", "Фанта", тонік "Кінлі", "Фруктайм".
  12. Pepci-Со Pepsi.
  13. "7-Up", "Фієста", "Маунтін Дью".
  14. Сухі сніданки Kellogg's.
  15. Супи Campbell.
  16. Рис Uncle Bens Mars.
  17. Соуси Knorr.
  18. Чай Lipton.
  19. Печиво Parmalat.
  20. Приправи, майонези, соуси Hellman's.
  21. Приправи, майонези, соуси Heinz.
  22. Дитяче харчування Nestle.
  23. Hipp.
  24. Abbot Labs Similac.
  25. Йогурти, кефір, сир, дитяче харчування Denon.
  26. McDonald's (Макдональдс) мережа "ресторанів" швидкого харчування.
  27. шоколад, чіпси, кава, дитяче харчування Kraft (Крафт).
  28. кетчупи, соуси. Heinz Foods (Хайенц Фудс).
  29. дитяче харчування, продукти "Делмі" Unilever (Юнілевер).
Список українських виробників, викритих у використанні ГМО:
  • ТОВ «М'ясокомбінат «Ювілейний». Згідно березневому дослідженню Держспоживстандарту, соєвий білок в двох видах шинки комбінату був генетично модифікований, вміст >5%.
  • ТОВ «М'ясний альянс». За даними Укрметртестстандарту, декілька видів ковбас, що випускаються цим підприємством, не лише містять ГМО>5%, але і в маркуванні взагалі не вказується наявність соєвого білка.
  • МПЗ «Колос» «Чернівецькі ковбаси». ГМО виявлено в шинці «Українська» і «Дніпровська», сосисках «Курячі».
  • Торгівельна марка «Хома» - ковбаса з м'яса птиці вареної 1-го сорту «Особлива», «Докторська нова», «Куряча».
  • «Алан» (Дніпропетровськ) - ковбаски варені «Гном», ковбаса напівкопчена «Салямі класик».
  • М'ясокомбінат «Ювілейний» (Дніпропетровська обл.) - шинка «Сорочинская», «Куряча екстра».
  • ТМ «Добре» («Агіка», Київ) - пельмені «Левада», пельмені «Три ведмеді», пельмені «Апетитні».
  • Інформація надана Укрметртестстандартом (Прес-конференція «Маєш знати, що вживати - проблема генетично модифікованих організмів в Україні - реальність сьогодення», журнал "Органические продукты"), станом на 03.06.2008 р.

Продукти, що містять ГМО
Спектр вживання ГМО в продуктах харчування досить великий. Це можуть бути м'ясні і кондитерські вироби, до складу яких входить соєвий текстурат і соєвий лецитин, також плодоовочева продукція, наприклад консервована кукурудза.
Основний потік генетично модифікованих культур складають ті, які ввозяться з-за кордону: соя, кукурудза, картопля, рапс. Вони потрапляють до нас на стіл або в чистому вигляді, або як добавки в м'ясних, рибних, хлібобулочних і кондитерських виробах, а також в дитячому харчуванні.
Наприклад, якщо до складу продукту входить рослинний білок, то це, швидше за все, соя, і існує велика вірогідність, що генетично модифікована. Аспартам, що міститься в газованих напоях, жуйках, кетчупах і тому подібне, може бути вироблений за допомогою гм-бактерій і є генетично модифікованим.
На жаль, на смак і на запах присутність гм-інгредієнтів визначити неможливо - виявити ГМО в продуктах харчування дозволяють лише сучасні методи лабораторної діагностики.

Найпоширеніші ГМ сільськогосподарські рослини:
Соя, кукурудза, рапс (канола), помідори, картопля, цукровий буряк, полуниця, кабачки, папайя, цикорій, пшениця.
Відповідно існує велика вірогідність зустріти ГМО в продуктах, які виробляють із застосуванням цих рослин.

Чорний список продуктів, в яких використовують ГМО частіше всього :
ГМ соя може входити до складу хліба, печива, дитячого харчування, маргарину, супів, піци, їди швидкого приготування, м'ясних продуктів (наприклад, вареної ковбаси, сосисок, паштетів), муки, цукерок, морозива, чіпсів, шоколаду, соусів, соєвого молока і т.д. ГМ кукурудза (маїс) може бути в таких продуктах як їжа швидкого приготування, супи, соуси, приправи, чіпси, жуйка, суміші для тістечок.
ГМ крохмаль може міститися в набагато більшому спектрі продуктів, у тому числі і в тих, які люблять діти, наприклад, в йогуртах.
70% популярних марок дитячого харчування містять ГМО.
Близько 30% кави на українському ринку - генетично модифікована. Та ж ситуація з чаєм.

Генетично модифіковані харчові добавки і ароматизатори :

  • Е101 і Е101А (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування, продукти для схуднення.
  • Е150 (карамель);
  • Е153 (карбонат);
  • Е160а (бета-каротин, провітамін А, ретинол);
  • Е160b (анатто);
  • Е160d (лікопін);
  • Е234 (нізин);
  • Е235 (натаміцин);
  • Е270 (молочна кислота);
  • Е300 (вітамін С - аскорбінова кислота);
  • з Е301 до Е304 (аскорбати);
  • з Е306 до Е309 (токоферол / вітамін Е);
  • Е320 (ВНА);
  • Е321 (ВНТ);
  • Е322 (лецитин);
  • з Е325 до Е327 (лактати);
  • Е330 (лимонна кислота);
  • Е415 (ксантин);
  • Е459 (бета-циклодекстрин);
  • з Е460 до Е469 (целюлоза);
  • Е470 і Е570 (солі і жирні кислоти);
  • ефіри жирних кислот (Е471, Е472a&b, Е473, Е475, Е476, Е479b);
  • Е481 (стеароїл-2-лактилат натрію);
  • з Е620 по Е633 (глютамінова кислота і глютомати);
  • з Е626 по Е629 (гуанілова кислота і гуанілати);
  • з Е630 по Е633 (інозинова кислота та інозинати);
  • Е951 (аспартам);
  • Е953 (ізомальтит);
  • Е957 (тауматин);
  • Е965 (малтинол).